חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חוק ההסדרים 2023: מה הוא אומר?

חוק ההסדרים הוא דבר יוצא דופן. זה לא בדיוק חוק, זה גם לא משהו שמוגש באופן חד פעמי והוא אף לא מתמקד בתחום אחד בלבד. כשם שהנושא בכללו מיוחד, כך גם חוק ההסדרים העדכני. במה מדובר? וכיצד כל זה מתקשר לנדל"ן? לפניכם סקירה שתסביר.

חוק מיוחד ומעורר מחלוקת

חקיקה שהמדינה מבצעת, היא כמובן תמיד מקור למחלוקות ודיונים מורכבים. אך לבסוף העניינים מסתדרים. במקרים מסוימים, גם משנים בהמשך את החוק עם חוקים חדשים. אך מה שמכונה בשם חוק ההסדרים (או ליתר דיוק “חוק הסדרים במשק המדינה”), חורג למדי מכל המוכר והידוע לגבי חקיקת חוקים. מבחינה טכנית, זהו מסמך אחד, אשר מרכז לתוכו תיקוני חקיקה רבים שמוצע לקבל. בכדי להמחיש את היקף החקיקה בו מדובר, נציין שמספר הדפים בהצעת החוק עובר את המאה, לעתים בהרבה, כעניין שבשגרה. תיקוני החקיקה המוצעים כוללים בדרך כלל גם רפורמות בכמה תחומים מרכזיים. רעיון זה, התחיל בארץ בסביבות שנת 1985. בקונטקסט רחב יותר, הוא ידוע גם בעולם, כחלק מההתנהלות של ממשלות שונות. חוק ההסדרים הוא חוק מסורבל למדי לאישור בכנסת והוא עשוי לעבור לא מעט שינויים, עד לאישורו במתכונתו הסופית. למרות יתרונותיו השונים, יש עליו לאורך השנים ביקורת רבה. על כך שהוא לא מאפשר להתעמק בדברים כראוי לפני אישורם, על אופנים שונים שבהם הוא אנטי דמוקרטי לטענת המתנגדים ועוד. מנגד, תומכי הגישה של חוק ההסדרים, טוענים שהוא בעל יתרונות רבים. בין השאר, הם טוענים שהוא מאפשר לקדם את החקיקה במהירות המרבית (ובכך אין ספק).

חוק ההסדרים, כלכלה ותקציב המדינה

חוק ההסדרים מובא ביוזמת משרד האוצר והוא הולך יחד עם אישור תקציב המדינה, מכמה וכמה סיבות. בין השאר, מאחר שמימוש החלטות דורש תקצוב מתאים ושינויים בהחלטות מובילים לשינויים בתקציב שנדרש. כיום התקציב הוא דו שנתי ולכן גם חוק ההסדרים מועבר פעם בשנתיים. החוק עצמו, מתייחס פעמים רבות לצמצום ההוצאה התקציבית בשנה שאליה הוא מיועד. באופן כללי, יש בו לא מעט התייחסויות לחוקים שהם בעלי השלכות כספיות גדולות. אך חשוב להדגיש – חוק ההסדרים עוסק לא רק בנושאים כספיים. דוגמה לכך, היא למשל רפורמת "עוסק זעיר" שאמורה להיכנס לתוקף החל משנת 2024, כמוגדר בחוק ההסדרים.

 

 

היחס לנדל"ן

נדל"ן הוא אחד מהתחומים הבולטים במסגרת חוק ההסדרים, מאחר שהוא מתחבר לנושאים רבים שבהם הממשלה עוסקת. לכן, מי שעוסקים בנדל"ן ובהשקעות בתחום זה, יכולים למצוא לא פעם בחוק זה דברים משמעותיים מאוד עבורם. זה הוא למעשה חלק מהצורך הקבוע והמתמיד, להתעדכן בחדשות מקומיות בולטות. מה שחדש בכלכלה, בעולם החוק, בחקלאות, במנהל מקרקעי ישראל ועוד, עשוי להיות בעל השלכות רבות וחשובות. כאמור – דברים רבים מתקשרים לנדל"ן וכך גם בדרך כלל לגבי חוק ההסדרים. אך לעתים, מה שהתקשורת מדגישה הוא עניין אחר. מאחר שהחוק רחב ובעל היבטים שונים למדי, לעתים התקשורת מתעניינת רק או בעיקר בנושאים שאינם קשורים לנדל"ן. גם לגבי נדל"ן, היא עשויה שלא לכסות את הדברים באופן יסודי או מתמשך. כדאי לקחת זאת בחשבון.

חוק ההסדרים 2023

החוק העדכני מסוג זה כולל כשלושים רפורמות. לגבי נדל"ן, הוא מתייחס בין השאר להטבות מס במכירת דירה ולהורדת אחוז ההסכמה הנדרש לשם קידום פרויקט התחדשות עירונית, מ-80% ל-67%. לגבי תמ"א 38, מדובר על אפשרות של החלפת קבלן על ידי בעלי הדירות, אם הוא מצליח להשיג היקף חתימות בעלי דירות מוגדר, בזמן שמגדיר החוק.

לסיכום

ללא ספק, זהו חוק מעניין במיוחד, בעל השלכות רבות מאוד. גם למי שעוסקים בתחום הנדל"ן, כדאי בהחלט לעקוב אחר ההתפתחויות המתמשכות לגביו.

מאמרים נוספים

לחיות טבעוני

נגישות