חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תקופת לימודים מלחיצה אתכם? הכול על הקשר שבין סטרס לנשירת שיער

ענף המחקר למדעי השיער נקרא טריקולוגיה. הטריקולוגיה עוסקת בבעיות בריאותיות שונות המתבטאות בשיער ובקרקפת. על פי שיטה מדעית זו שיער האדם והקרקפת מהווים שיקוף לנעשה במערכות שונות רבות בגוף ומספקים ראי מדויק למצב הגופני והפנימי של האדם. הטריקולוגיה מוצאת קשר הדוק בין סטרס ומצבי מתח נפשיים לבין נשירת שיער. המשיכו לקרוא על הגורמים, התופעות, הסימפטומים ודרכי ההתמודדות בנשירת שיער כתוצאה ממועקות רגשיות ונפשיות.

הגורמים הנפשיים לנשירת שיער

מתח, לחץ, דיכאון, חרדה, מצבי רוח משתנים וטראומות אמוציונליות הם תמהיל המהווה גורם או זרז לפגיעה במנגנון הצמיחה התקין של שיער הראש והגוף. מצב נפשי מורכב עלול במקרים רבים לגרום לנשירה מהירה של השיער ולגריעה מאיכותו. תוכלו למצוא אתר הומיאוטריט שיטות לצמיחת שיער מהירה, היכנסו ותקבלו את כל הפרטים.

נשירת שיער כתוצאה מסטרס – למה היא מתרחשת בעצם?

כיווץ שרירים

כפועל יוצא של הקשר בין הגוף והנפש מצבים שונים של מתח יגרמו לכיווץ שרירים באזור הקרקפת. הכיווץ השרירי מהווה חסימה לזרימת הדם התקינה וחילוף החומרים בזקיק השערה. התוצאה: פגיעה במנגנון הבריא של צמיחת השיער וכן בתהליך התזמון של נשירת שערה ומנוחה.

תופעות פסיכו-סומטיות

מצב דחק נפשי פתאומי כמו טראומה ממוקדת או אובדן חמור עלולים להתבטא באמצעות תופעות פסיכו-סומטיות שונות כגון: נשירת שיער אזורית או מפושטת וכן אלופציה אראטה (נשירה בצורת עיגול).

 

 

שינוים הורמונליים

שינויים הורמונליים שונים עלולים להתפתח כתוצא ממצבי קיצון נפשיים. השינוי ההורמונלי עלול לייצר תגובת שרשרת שתקשר בין בלוטת ההיפופיזה לבלוטת יתרת הכליה כשזו תשחרר רמות מוגברות של קורטיזול ואדרנלין מה שישפיע בצורה עקיפה וישירה על רגישות זקיקי השיער וההיתכנות לנשירת שיער מואצת.

פעילות עצבית בסביבת הזקיק

ישנו קשר בין פעילות נוירולוגית לפעילות עצבית כימית בזקיק השערה. מתח נפשי מייצר פעילות עצבית מסוימת בקרבת הזקיק המשפיעה עליו ומעודדת נשירה מואצת מסוג טלוגן אפלוביום.

התזמון בין אירועים מלווים בסטרס לבין נשירת שיער

מחקרים מציגים כי נשירת שיער כתוצאה מלחץ נפשי לרוב תבוא לידי ביטוי כשלושה חודשים עד חצי שנה מאירוע הסטרס ותחלוף תוך כמה חודשים. יש לדעת כי במקרים של מצבי מתח מתמשכים עשויה בעיית הנשירה להפוך לנטל קבוע ולמחלה כרונית מציקה שתוביל לנשירה משמעותית ביותר ולירידה בנפח השיער. בעלי נטייה תורשתית להתקרחות ולנשירה עשויים לסבול יותר מהתופעה כשאצלם השפעת המתח הנפשי תהווה גורם מזרז להופעת הקרחת.

מהן דרכי ההתמודדות המומלצות לטיפול בנשירה עקב סטרס?

התשובה הטבעית והמומלצת ביותר הינה להפחית לחץ. בסופו של יום סטרס עוד לא גרם לאף סטודנט להצליח בבחינה ומתח נפשי לא הוכח כאחד ממאפייני ההצלחה. להפך, התמקדות בהווה והבנה כי עשיית המיטב היא כל מה שנדרש מאתנו יפיקו מאתנו את המרב. אולם כיוון שלהפוך בין לילה מדאגנים כרוניים לאופטימיים חסרי תקנה זו משימה מאתגרת למדי ונשירת השיער אינה מתרשמת מהבטחות לעתיד רגוע יותר. לפיכך מציעה הרפואה מגוון דרכי טיפול בנשירת שיער.

טיפול ממוקד בלחץ מכני על הקרקפת

מכונים שונים מציעים תכניות טיפול הכוללות שיטות טיפול לשיקום זקיק השערה ויצירת כלי דם חדשים במקום אלו שנפגעו. בנוסף מקובל לטפל באמצעות מזותרפיה הכוללת חומרים פעילים להנעה של תקיעות, הרחבת כלי דם חדשים והזנת הקרקפת בחומצות אמינו וויטמינים שונים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים נוספים

לחיות טבעוני

נגישות